Selecteer een pagina

Letselschade is een vrij breed begrip, maar om een eventuele vergoeding te kunnen eisen, moet er sprake zijn van schade die lijden en pijn heeft veroorzaakt. Daarnaast is het ook mogelijk een vordering te eisen op basis van psychische klachten. De hoogte van het bedrag dat is terug te vorderen, hangt sterk af van de oorzaak van het letsel en de verliezen die daarmee gepaard zijn. Dit is vaak vrij lastig vast te stellen, waardoor er onderlinge geschillen ontstaan. Bestaande medische aandoeningen kunnen ook gevolgen hebben voor de vordering, terwijl er meer dan één mogelijke oorzaak voor een bepaalde aandoening kan zijn. Om deze problemen aan te pakken, zal vaak een beroep moeten worden gedaan op deskundig medisch bewijs.

Kan ik altijd een letselschade claim indienen?

Wacht niet te lang met het indienen van een schadeclaim. Oude vorderingen kunnen namelijk afgewezen worden. De algemene verjaringstermijn is 3 jaar, uitzonderingen nagelaten. Indien je te laat bent met het starten van een rechtszaak, zal de vordering vervallen en is het niet mogelijk een vergoeding te krijgen voor het letsel dat je hebt opgelopen.

Wat te doen bij het oplopen van letsel?

Indien je letsel oploopt moet je direct medische hulp inroepen. Zelfs als verwondingen niet direct zichtbaar zijn, is het sterk aan te raden een arts te raadplegen. Dit omdat verwondingen niet altijd direct zichtbaar zijn. Ook is het voor het indienen van vorderingen soms noodzakelijk om direct medische hulp in te roepen. Vergeet niet dat sommige verwondingen, zoals hersenletsels, geen symptomen vertonen gedurende dagen, weken of zelfs maanden na de verwonding. Een arts zal een grondige evaluatie doen om je letsel te diagnosticeren en de juiste behandeling te bieden en kan in staat zijn om verwondingen te identificeren waarvan je of je geliefde zich niet eens bewust is dat ze nog een probleem zullen zijn.

Wat is de volgende stap?

Zodra je medische hulp hebt ingeschakeld, kun je contact opnemen met een letselschade advocaat. Deze specialist kan je adviseren of je een geldige letselschadeclaim kunt doen of niet. Letselschade advocaten werken vaak op “no cure, no pay” basis, wat betekent dat ze alleen geld krijgen als jouw claim uitbetaald wordt.