Selecteer een pagina

Tijdens het trainen kan het bij veel oefeningen nodig zijn om op de grond te gaan liggen of zitten. Het gebruik van een sportmat maakt de tijd die je op je handen en knieën, rug of buik doorbrengt iets comfortabeler. Kies de oefenmat die het meest geschikt is voor jouw trainingsroutine.

Gymnastiekmat

De gymnastiekmat wordt vaak gebruikt in gymnastiek- en vechtsportklassen. De sportmatten zijn groot en zijn gemaakt van dik schuim bedekt met een laag plastic. Hierdoor zijn ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is het beste om de matten te gebruiken op een ondervloer omdat ze niet slipvast zijn en bij gebruik kunnen glijden. Gymnastiekmatten zijn zeer schokabsorberend en helpen je knieën, enkels, ruggengraat en nek te beschermen tegen blessures.

Pilates matten

Er zijn twee soorten fitnessmatten, een voor pilates en een voor yoga. De pilates mat is langer, dikker en geeft iets meer demping dan een yogamat. Pilates matten vouwen of rollen op. Zoek naar matten met een gladde bovenzijde en met grip aan de onderzijde, waardoor de mat op zijn plaats blijft wanneer hij op een houten of tegelvloer ligt.

Yoga matten

Yogamatten zijn dunner en gemakkelijker op te rollen en op te bergen dan een pilates mat. De yogamat wordt ook wel een “kleverige” mat genoemd, omdat hij niet over de vloer glijdt. Gebruik deze mat om je evenwicht te bewaren tijdens het beoefenen van yoga.

Universele matten

Als je een training doet met oefeningen op de grond, zal een basismat je meestal voldoende demping geven om je training comfortabel te maken. De matten zijn dik, groot en meestal bedekt met vinyl, zodat je ze gemakkelijk kunt schoonmaken. Hoewel een multifunctionele vloermat een beetje extra comfort biedt voor je rug, knieën en ellebogen, is het niet erg schokabsorberend en mag het niet worden gebruikt tijdens oefeningen met een grote impact zoals aerobics, vallen of dansroutines.

Puzzelmatten

Puzzelmatten zijn gemaakt van dik schuim en zijn in stukken gesneden met randen die als een puzzel met elkaar verbonden kunnen worden. De matten absorberen schokken en zijn ideaal voor betonnen of hardhouten vloeren. In puzzelmatten zijn zeer geschikt voor grotere ruimtes omdat je het geheel zo groot of klein kunt maken als je wilt. De matten zijn licht van gewicht, draagbaar, waterdicht, geurdicht en eenvoudig te monteren. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en nemen weinig opslagruimte in beslag als je ze uit elkaar haalt.

Ook interessant