Omgaan met autistische mensen doe je zo!

Geplaatst op

Autisme is de snelst groeiende ontwikkelingsstoornis. De aandoening komt ook vier keer meer voor bij jongens dan bij meisjes. Het is moeilijk om exacte statistieken over autisme bij kinderen te verkrijgen, omdat veel volwassenen die niet in hun vroege kinderjaren met autisme gediagnosticeerd zijn, tot op volwassen leeftijd niet weten dat ze de aandoening hebben. Alle etnische, raciale en sociaaleconomische groepen over de hele wereld hebben ermee te maken. Wil je informatie over autismebegeleiding? Kijk dan snel op autismezorgalmere.nl. 

Autisme in de familie

Gezien deze statistieken is de kans groot dat je iemand kent die autisme heeft of een familie die zorgt voor iemand met autisme. Autisme is een complexe aandoening met een verscheidenheid aan tekenen, symptomen en ernstniveaus. Momenteel is er geen bloedtest of remedie voor autisme, dus vroegtijdige opsporing en interventie met behandeling en diensten zijn essentieel om de ontwikkeling en functionaliteit van een persoon een leven lang te verbeteren. Gezien de prevalentie en complexiteit van autisme, is het belangrijk om bewust te zijn van manieren waarop je mensen kunt ondersteunen die met de aandoening te maken hebben.

Lees je in

Door jezelf te onderwijzen over autisme, ben je beter voorbereid om de tekenen te herkennen en voel je je zekerder wanneer je omgaat met iemand met autisme. Autisme is een Spectrum Stoornis (ASS), wat betekent dat er veel variaties zijn in hoe hoog of laag iemand functioneert in ontwikkeling en intellectueel opzicht. Veel mensen, afhankelijk van waar ze zich bevinden op het autisme spectrum, leven als goed functionerende volwassenen. De tekenen en symptomen van Autisme Spectrum Stoornis kunnen moeilijk te herkennen zijn bij een hoog functionerend persoon, terwijl de tekenen en symptomen bij een laag functionerend persoon meer herkenbaar zijn.

Veel voorkomende Autisme Spectrum Stoornis tekenen:

Communicatieproblemen (verbaal en non-verbaal)

Moeite met sociale interactie

Heeft beperkte interesses

Herhalend gedrag

Mensen met Autisme Spectrum Stoornis kunnen ook veel sterke punten hebben.

Veel voorkomende sterke punten van mensen met Autisme Spectrum Stoornis zijn onder andere:

Onthoudt informatie voor lange perioden van tijd

In staat om dingen in detail te leren

Sterke visuele en auditieve leerders

Blinkt uit in wiskunde, wetenschap, muziek of kunst

Het is belangrijk om te onthouden dat, zoals bij elke aandoening of ziekte, autisme zich niet bij elke persoon op dezelfde manier presenteert.

Communicatie

Het vinden van een gemeenschappelijke basis voor communicatie is de sleutel en dit kan tijd en geduld kosten met een laag functionerende autistische persoon. Een hoog functionerende autist daarentegen kan letterlijker zijn in zijn communicatie. Het is ook gebruikelijk voor een persoon met autisme om minder direct oogcontact te hebben tijdens een gesprek en om zich te fixeren op een bepaald onderwerp tijdens een gesprek. Eenvoudige handelingen zoals een zachte verwijzing naar het volgende onderwerp kunnen helpen om het gesprek voort te zetten. 

Situatiebewustzijn

Zintuiglijke problemen zijn een veel voorkomende uitdaging voor mensen met autisme. Sommige van de zintuiglijke problemen die een autist kan ervaren zijn hoge gevoeligheid voor aanraking, geluid, licht, smaak en reuk. Het vermijden van grote, drukke ruimtes of felle kleuren kan helpen bij het creëren van een rustgevende omgeving voor een persoon met autisme en het vermijden van sensorische overbelasting.

Ondersteun netwerk / familie / vrienden

Het is goede de familie of vrienden te steunen die zorgen voor een persoon met autisme

De kans is groot dat je al familie of vrienden kent die verzorgers zijn van een persoon met autisme. Net als bij andere verzorgers is een van de beste manieren om steun te betuigen hen een pauze te gunnen in hun dagelijkse routine. Laat je familie en vrienden weten dat je hen wilt steunen als autistische verzorger en bespreek manieren waarop je de verzorger kunt helpen. Maaltijden bereiden, schoonmaken, tuinwerk en kinderverzorging zijn goede manieren om een verzorger te steunen. Vergeet niet dat zelfs een klein beetje steun aan een verzorger een lange weg kan gaan. Wanneer jij zelf de verzorger bent, is het slim om jouw netwerk in te schakelen omdat jij natuurlijk zelf ook af en toe eventjes ondersteund wilt worden. Het is ook mogelijk om autisme begeleiding te krijgen, daar kun je eventjes verder over lezen op de hierboven genoemde website.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je meer over massages en heilzame therapieën uit het alternatieve, natuurgeneeskundige segment.

Contactgegevens

Via info @ kenkochairmassage.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden